top of page
  • Erwin Kruizenga leef-gezonder

Hoe gezond is Andijvie?


Andijvie is een oerhollandse groente. Veel mensen kennen andijvie in een stamppot of omwikkeld met spek. maar wist je dat andijvie ook erg gezond is? In deze blog ga ik je vertellen wat voor gezondheids-voordelen deze groente heeft. zodat je het misschien vaker op jou menu kan zetten.

Voor mij is het een van mijn favoriete groenten. Maar dat is zeker niet voor iedereen zo. Dat komt omdat het vaak een bittere smaak heeft als het gekookt word. Je kan dit voorkomen door andijvie ongeveer 5 minuten te koken. Langer koken geeft die bekende bittere smaak die vaak niet door kinderen word gewaardeerd.

Andijvie levert veel voedingsstoffen en heeft weinig calorieën. Net als andere groene bladgroenten heeft het ook veel vezels die je een verzadigd gevoel geven.Verder bevat andijvie vitamine A en C, wat mineralen betreft is het beslist de koploper onder de groene bladgroenten.

Hoeveel andijvie heb je nodig voor een maaltijd? Wil je het rauw eten of gekookt.. want dat maakt een verschil.

Als je het rauw eet in een salade heb je heb je ongeveer 150 gram per persoon nodig.

Kook je de andijvie reken dan op 300 a 500 gram per persoon omdat het nog slinkt.

Inde groentela is de andijvie een paar te bewaren. Mocht je het willen invriezen blancheer( kort koken) de andijvie dan 2-3 minuten. Zo is het een tijdje houdbaar.

Het altijd fijn om wat achter de hand te hebben mocht je niet zoveel tijd hebben om te koken.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
leeflogo.jpg
bottom of page