top of page
 • Erwin Kruizenga leef-gezonder

De voordelen van het eten van seizoensgroenten


Mocht je nog twijfelen om voor seizoensgroenten te kiezen?

in deze blog bespreek ik 3 reden waarom je het wel zou kunnen overwegen om voor lekkere en lokale seizoensproducten te kiezen

1. Superlekker

Groenten zijn in ‘hun’ seizoen altijd het lekkerst. Geef toe: aardbeien smaken toch veel beter in de zomer dan in de winter? Maar er is meer. Elke groente kan in Nederland gedurende een paar maanden geoogst worden. Wil je de groente toch eten in een ander seizoen? Dan krijg je ingevoerde groenten uit andere landen.

2. Milieuvriendelijk

Neem nu bijvoorbeeld sperziebonen. Deze groente kan perfect in Nederland geteeld worden, maar wordt in de winter ingevoerd vanuit Kenia. Daar wordt ze helaas vaak gekweekt door boeren in slechte werkomstandigheden. Na de oogst worden de bonen per vliegtuig naar Nederland getransporteerd, wat een gigantische milieubelasting met zich meebrengt.

3. Goedkoper

Het mag duidelijk zijn: seizoensgroenten eten is niet alleen lekker. Omdat ze lokaal geteeld worden. verder zijn seizoensgroenten ook veel beter voor het milieu. En niet te vergeten: ook nog eens goed voor je portemonnee. Eet je groenten in hun oogstseizoen, dan betaal je een stuk minder. Natuurlijk gelden al deze argumenten ook voor seizoensfruit.

Welke groente eet ik in welk seizoen?

Om het je alvast gemakkelijk te maken zetten we even op een rijtje welke lokale, Nederlandse groenten in welke maand op hun best zijn. Natuurlijk is de lijst nog heel wat uitgebreider. Ik geef je alvast wat inspiratie om lekker te koken met seizoensgroenten!
 • Januari: knolselder, prei, rode kool, rode biet, schorseneren, spruiten, …

 • Februari: koolraap, pastinaak, witte kool, savooikool, uien, …

 • Maart: bloemkool, witlof, wortelen, paddenstoelen, …

 • April: aardappelen, andijvie, asperges, radijs, rapen, ...

 • Mei: Doperwten, kropsla, spinazie, spitskool, …

 • Juni: artisjok, broccoli, prinsessenbonen, venkel, …

 • Juli: aubergine, bleekselderij, komkommer, Chinese kool, …

 • Augustus: bloemkool, courgette, koolrabi, mais, paprika, kropsla, …

 • September: snijbonen, mais, tomaat, pompoen, …

 • Oktober: paddenstoelen, rapen, spinazie, rammenas, schorseneren, …

 • November: wortelen, pompoen, veldsla, witlof, venkel, …

 • December: uien, witte kool, aardappelen, wortelen, andijvie, …

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
leeflogo.jpg
bottom of page