top of page
  • Erwin Kruizenga leef-gezonder

Druiven en Gezondheid


Gezond

Druiven zijn niet alleen lekker om zo te eten maar ook prima te verwerken in een (fruit)salade, nagerecht of als decoratie van gebak. Bovendien zijn druiven ook erg goed voor je gezondheid. Zo zijn de aanzienlijke hoeveelheden antioxidanten die in rode- of blauwe druiven voorkomen krachtiger dan de vitamines A en C samen. Daarnaast bevatten blauwe druiven ook een phytochemical die het dichtslibben en verkalken van bloedvaten tegen kan gaan.

In druiven zit ook een belangrijke hoeveelheid druivensuiker die in korte tijd voor een ware energieboost kan zorgen.

Gezondheidseffecten

Het eten van druiven kan een aantal uiteenlopende effecten hebben op je gezondheid.

  • Je afweersysteem zal door het eten van druiven sterker worden waardoor je onder andere beter bestand bent tegen onder andere allerlei infecties of een verkoudheid,

  • De polyfenolen in druiven zullen ervoor zorgen dat je hart- en bloedvaten goed gezond blijven. Hierdoor zullen bloedvaten onder andere niet dichtslibben en zul je minder kans hebben op aderverkalking.

  • Iemand die last heeft van gevoelige darmen doet er verstandig aan om, voor het eten van de druiven, eerst de schil en de pitjes te verwijderen. Hierdoor kunnen je darmen namelijk soms te sterk worden geprikkeld waardoor je klachten krijgt.

  • Druiven hebben een zeer positieve uitwerking op je stofwisseling en dat is voor ieder mens natuurlijk mooi meegenomen.

  • Bij constipatie kan al enkele klein rijpe trosjes druiven (na de hoofdmaaltijd en aan het einde van de middag) helpen je klachten te verhelpen. In de druivenschil zitten namelijk cellulosevezels die de werking van je darmen zullen verbeteren.

  • In druiven zit de stof resveratrol waarvan bekend is dat deze een kankerbestrijdende werking heeft. Er zijn zelfs mensen die beweren dat deze stof kankers zou kunnen genezen. Dit is echter (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Vanwege de aanwezigheid van resveratrol zijn druiven ook een prima aanvulling van het menu tijdens het ondergaan van chemotherapie.

  • Het aanwezige silicium en fosfor in druiven zullen je haren en je huid verbeteren. Beide stoffen zorgen er verder voor de je zenuwstelsel goed blijft werken.

  • De antioxidanten in de druivenschil zullen het verouderingsproces van je lichaam vertragen zodat je er lager jong uit kunt blijven zien.

Druivensuiker

Sommige mensen zijn van mening dat het eten van druiven ervoor zorgt dat je te veel suikers binnenkrijgt. Wanneer je echter geen kilo’s druiven opeet op een dag zal dit overigens geen bezwaar hoeven zijn. Druivensuiker wordt namelijk snel door je lichaam opgenomen en zal voor een snelle energieboost zorgen. Door de relatief grote hoeveelheid calorieën die druiven leveren zijn deze vruchten als zeer voedzaam te beschouwen en passen ze eveneens prima in een gezond eetpatroon.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
leeflogo.jpg
bottom of page