top of page
 • Erwin Kruizenga leef-gezonder

Seizoensgroenten en fruit voor september


De zomer is bijna voorbij en september staat te trappelen om te beginnen. Voor je het weet zijn er de eerste spruitjes en stoofperen er weer. Jazeker, in september is de herfst echt begonnen. Hier en daar vind je zelfs alweer boerenkool. September is daarom echt een spagaatmaand: enerzijds nog zo veel zomerse soorten groente en fruit, maar anderzijds al met een been in de donkere maanden. September is ook de laatste maand dat je nog volop kunt genieten van diverse soorten fruit, zoals aardbeien en bessen. Nog even snel genieten dus.

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Er zijn heel veel manieren om het begrip ‘seizoensgroente’ te definiëren. Ik heb voor deze lijst gekozen voor soorten groente en fruit die over het algemeen zonder kas in Nederland worden geteeld.Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een verrassende manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Het is ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment.

Volop verkrijgbare groente in september

Aardappel (nieuwe oogst)

 • Andijvie Bleekselderij

 • Bloemkool Boerenkool

 • Bosui Broccoli

 • Chinese kool IJsbergsla

 • Knolselderij Koolrabi

 • Kropsla Mais

 • Paksoi Pompoen

 • Postelein Prei

 • Raapjes Radicchio

 • Rammenas Rettich

 • Rode biet Rode kool

 • Rucola Savooiekool

 • Snijboon Sperzieboon

 • Spitskool Spruitjes

 • Ui Venkel

 • Wortelen Witte kool

Volop verkrijgbaar fruit in september

 • Aardbei Appel

 • Blauwe bes Braam

 • Framboos Peer

 • Rode bes Stoofpeer

Koken met seizoensgroenten in september

Ik zei het al in het begin van de blog vergeet in september niet te genieten van fruit als aardbeien, frambozen, bramen en bessen. Voor je het weet moet je weer een jaar wachten op Nederlandse oogst. September is ook een mooie maand om, wanneer je al wat uitgekeken bent op de overdaad aan zomergroenten, wat te experimenteren met groenten die solliciteren naar het label ‘vergeten groente’. Denk hierbij aan snijbonen, spitskool en koolrabi

Hier is een tip: Koolrabi is een verrassende groente voor in curry: het smaakt een beetje als de stronk van bloemkool of broccoli.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
leeflogo.jpg
bottom of page