top of page
  • Erwin Kruizenga leef-gezonder

Zo herstel je van Carnaval


Hallo allemaal. Voor mij een gewone woensdag waarmee de week alweer doormidden is. Voor jou is het misschien wel een woensdag met een flinke kater, want 1. je moet weer een jaar wachten op het voor jou leukste feest van het jaar, en 2. je hebt vijf dagen hard gewerkt, of beter gezegd: je lever heeft hard moeten werken. Zo’n dag als vandaag valt zwaar. Daarom speciaal voor jou: hoe kom ik de dag na carnaval het beste (en zonder behulp van de grote gele M) door?

1. Bonkende hoofdpijn, een maag die al drie rondjes gedraaid heeft en een stel wallen tot onder je oksels. Carnaval, hoe leuk het ook was, het is een aanslag op je lijf. Aan jou de taak om er vandaag voor te zorgen dat je lijf alles krijgt om weer aan te sterken. Natúúrlijk grijp je nu het liefst naar dat pakje bacon dat ligt te knipogen naar je in de koelkast en ook smaakt een colaatje je nu het allerbeste. Maar doe het niet. Je gaat je er waarschijnlijk niet veel beter door voelen.

2. Start je dag met een banaan of in ieder geval iets waar banaan in zit. Bananen bevatten veel kalium die de vochtbalans in je lichaam helpen herstellen. Het eten van zo’n gele rakker kan dus helpen om uitdroging door de alcohol te helpen verdrijven. Kun je vast voedsel nog niet echt handelen? Gooi dan een banaan in de blender met amandelmelk, een schepje havermout en een lepel honing. Want ook dat laatste helpt je die kater te overleven.

3. Lunch met een stevige omelet met heel veel groenten. De cysteïne in eieren helpt je om ethanal af te breken. Dat is een stofje dat je lever uit de alcohol heeft omgezet. En als jij vijf dagen met een biertje in je hand hebt gestaan, dan is de concentratie van dit stofje ietsje te hoog, waardoor het in je bloed terecht komt.

4. Het is belangrijk om vandaag goed die vitamientjes aan te vullen. Jij en ik weten allebei dat je de afgelopen dagen niet op sla en wortels hebt geleefd. Een extra boost is dan niet geheel overbodig. Grijp naar fruitsoorten die veel vitamine C bevatten, zoals grapefruit, sinaasappel en kiwi.

5. Je lichaam is uitgedroogd en kan dus wel wat extra vocht gebruiken. Zet een kan met water en een halve citroen op je bureau en zorg dat die voortdurend gevuld is. De citroen in het water geeft je die extra vitamientjes.

6. De kans is groot dat je na vijf dagen losgaan zo snel mogelijk naar de gym wilt sprinten om de boel er weer af te trainen. Niet doen,.Het kwaad is toch al geschied, beter geef je je lichaam nog even een dag rust. Kun je het toch niet laten? Ga dan voor een lesje pilates of yoga, dan heb je toch bewogen en ga je helemaal zen je bed in.

7. Rust is het allerbelangrijkste. Kruip vroeg onder de wol vanavond. Je lichaam heeft rust nodig om al die toxines in je lijf te verwerken.

170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
leeflogo.jpg
bottom of page