top of page
  • Erwin Kruizenga leef-gezonder

Wat te doen met een ei?


Voedingsadvies

Het eten van 2-3 eieren per week past in een gezond voedingspatroon. Ei is een aanvulling op vis, peulvruchten of vis. Je kan ei ook eten ipv van vlees.

Als vegetariër kun je gerust 3-4 keer eieren eten per week.

Voedingswaarde

Eieren bevatten vooral veel eiwit, vet en een kleine hoeveelheid koolhydraten. De dooier bevat het grootse deel van het eiwit en vetten( onverzadigd vet). Het ei is rijk aan vitamine B12 en A,D en B2 verder bevat het ook mineralen zoals fosfor, seleen, ijzer en zink.

Hierdoor is het ei een goede vegetarische keuze. Ook heeft ei een hoog verzadegingsniveau. Met andere woorden als je een eitje eet heb je minder snel trek in een tussendoortje.

Hoe lang moet je een ei koken?

Zacht gekookt : 3-4 minuten Half zacht gekookt: 5-6 minuten Hard gekookt: 8 minuten prik voor het koken een gaatje in de schaal zodat het ei niet leeglopen tijdens het koken.

Salmonellabesmetting

ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Van een besmetting kun je inke maag-darmklachten krijgen. Door verhitting van het ei krijgt de salmonella geen kans en word zo onschadelijk gemaakt. Je kan besmetting ook voorkomen door geen rauwe eieren te gebruiken in gerechten die niet meer worden verhit. Denk hier bijvoorbeeld aan baveroise, mousse of zelfgemaakte mayonaise.

Bewaren

Als je eieren in de koelkast bewaart verkleint het de kans op een besmetting met de salmonella en de groei van andere bacteriën. Ze drogen ook minder snel uit in de koelkast mits je ze bewaart in het doosje. Met de punt naar beneden blijven de eieren langer goed.

Het ei is wel gevoelig voor geur overname. Je kan ze dus beter uit de buurt houden van vis, kno ook,ui of ander sterk geurend eten. Je kan hard gekookte eieren nog een paar dagen bewaren.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
leeflogo.jpg
bottom of page