top of page
  • Erwin Kruizenga leef-gezonder

Koolrabi (w)etenswaardigheden


Veel van jullie zullen deze groenten vast niet kennen. Hoogtijd voor een kennismaking met deze “vergeten” groente. Het zal je misschien verbazen, maar de koolrabi is geen knolgewas, maar stamt af van de wilde kool. Het is een bolvormige groente met lange, slanke balderen.

In tegenstelling tot knollen en koolrapen groeit koolrabi boven de grond. Koolrabi is supergezond want het zit boordevol ijzer, calcium, caroteen, vitamine B en vitamine C. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren waarvan je soep kan maken. Koolrabi is ook nog eens heel goed voor je lijn want het telt maar 24 calorietjes per 100 gram

Seizoen

Koolrabi's vind je van van mei tot januari in je groentenwinkel.

Waar let je op bij het kopen?

Kies liever een klein, malser exemplaar in plaats van een grote, vezelachtige koolrabi. Als de knol van de koolrabi stevig aanvoelt, als de kleuren helder van kleur zijn en als de schil glad aanvoelt, is de koolrabi klaar voor consumptie.

Variëteiten

De knol van de koolrabi kan zowel wit, lichtgroen als paars zijn, maar het is de laatste die vooral wordt verkocht.

Hoe schoonmaken?

Verwijder de schil met een scherp mesje en leg het vruchtvlees (niet te lang) in een kom met water en citroen,anders verkleurt het.

Hoe bereiden?

Koolrabi kan zowel rauw als gefrituurd, gestoofd, geroerbakt, gestoomd en gekookt gegeten worden. Kleine exemplaren kook je in hun geheel terwijl je grote koolrabi's beter eerst in plakjes of stukjes snijdt. Na 15 tot 20 minuten zijn ze klaar. Rauwe koolrabi heeft een radijsachtige smaak, terwijl gekookte koolrabi eerder doet denken aan een pittige bloemkool.

Lekkere combinaties

Rauwe koolrabi smaakt goed door groenten- en fruitsalades

Hoe bewaren?

Je kan een koolrabi ongeveer een week lang bewaren in de koelkast. Invriezen is geen opties omdat dat de structuur en de kleur aantast.

Wil je kennismaken met de koolrabi? Dat kan, onder de rubriek snelle recepten staat een heerlijk gerecht met koolrabi.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
leeflogo.jpg
bottom of page