Seizoensgroenten en fruit voor september

 

De zomer is bijna voorbij en september staat te trappelen om te beginnen. Voor je het weet zijn er de eerste spruitjes en stoofperen er weer. Jazeker, in september is de herfst echt begonnen. Hier en daar vind je zelfs alweer boerenkool. September is daarom echt een spagaatmaand: enerzijds nog zo veel zomerse soorten groente en fruit, maar anderzijds al met een been in de donkere maanden. September is ook de laatste maand dat je nog volop kunt genieten van diverse soorten fruit, zoals aardbeien en bessen. Nog even snel genieten dus.

 

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Er zijn heel veel manieren om het begrip ‘seizoensgroente’ te definiëren. Ik heb voor deze lijst gekozen voor soorten groente en fruit die over het algemeen zonder kas in Nederland worden geteeld.Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een verrassende manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Het is ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment.

Volop verkrijgbare groente in september

 

        Aardappel (nieuwe oogst)

  • Andijvie           Bleekselderij

  • Bloemkool        Boerenkool

  • Bosui               Broccoli

  • Chinese kool    IJsbergsla

  • Knolselderij      Koolrabi

  • Kropsla           Mais

  • Paksoi             Pompoen

  • Postelein          Prei

  • Raapjes          Radicchio

  • Rammenas      Rettich

  • Rode biet        Rode kool

  • Rucola            Savooiekool

  • Snijboon         Sperzieboon

  • Spitskool         Spruitjes

  • Ui                  Venkel

  • Wortelen        Witte kool

   

  Volop verkrijgbaar fruit in september

  • Aardbei        Appel

  • Blauwe bes   Braam

  • Framboos     Peer

  • Rode bes      Stoofpeer

  Koken met seizoensgroenten in september

  Ik zei het al in het begin van de blog vergeet in september niet te genieten van fruit als aardbeien, frambozen, bramen en bessen. Voor je het weet moet je weer een jaar wachten op Nederlandse oogst. September is ook een mooie maand om, wanneer je al wat uitgekeken bent op de overdaad aan zomergroenten, wat te experimenteren met groenten die solliciteren naar het label ‘vergeten groente’. Denk hierbij aan snijbonen, spitskool en koolrabi

  Hier is een tip: Koolrabi is een verrassende groente voor in curry: het smaakt een beetje als de stronk van bloemkool of broccoli.


   

  Share on Facebook
  Please reload

  Uitgelichte berichten

  Bramen en gezondheid

  September 6, 2018

  1/3
  Please reload

  Recente berichten

  September 6, 2018

  Please reload

  Archief
  Please reload

  Zoeken op tags